Skip to main content

Vrijwilligers

Vrijwilligers

Zonder vrijwilligers GEEN KAKO!  Hieronder vind je een overzicht van de verschillende vrijwilligerstaken in de Kindervakantieweek bij KAKO Kindervakantiewerk.

Dit is een korte omschrijving van wat je als vrijwilliger kunt verwachten bij het KAKO.
Na je aanmelding krijg je meer informatie.

Klik op één van onderstaande vrijwilligerstaken voor meer  informatie.

Vragen? neem AUB contact op met Kim via vrijwilligers@kako.nl

Direct inschrijven kan via onderstaande knop;

.

Groepsleiding

Samen met éen of twee andere vrijwilligers zorg je tijdens de week voor een groep van ongeveer twaalf kinderen. De leeftijd binnen de groep verschilt hooguit 1 jaar. Als je zelf nog erg jong (minstens 16) bent, draai je meestal samen met vrijwilligers met meer ervaring of ouders van kinderen.

Je kunt zelf kiezen voor kinderen van 4 t/m 7 jaar (Klein) of van 8 t/m 12 jaar (Groot). Kinderen in het grote kamp kunnen kiezen of zij ook met het nachtspel op donderdagavond meedoen en blijven slapen in de tent. Als je leiding bij deze groepen bent, dan doe je ook mee met het nachtspel en blijf je bij de groep slapen. Op dinsdag gaat “groot” met de fiets op pad.

Er is ook een groep kinderen van 13 t/m 15 jaar (Zer0), die draaien een eigen programma en helpen als “stagiaire” mee bij de jongste groepen.

Je zorgt ervoor dat alle kinderen een leuke week hebben en doet zelf ook actief mee met de spellen. Je bent om 9.15 uur op het veld –op vrijdag om 8.00 uur- en rond half vijf kun je weer naar huis. Jouw eigen kinderen kunnen gratis meedoen als je minimaal drie dagen meehelpt. Eigen kinderen jonger dan 4 jaar kunnen naar de crèche op het terrein.

Crècheleiding

In de crèche zijn kinderen van 0 t/m 3 jaar van vrijwilligers. Zij zijn nog te jong om met de week mee te doen. Wij proberen éen begeleider op 3 kinderen in te zetten. Dit is altijd 1 volwassen persoon en die kan door een aantal maatschappelijke stagiaires (13-15 jaar) geholpen worden. De crèche bestaat uit een goede ruime tent met slaapgelegenheid en een afgezet speelterrein. Er is speelgoed, een eettafel en knutselmateriaal. Het is leuk om met de kinderen een paar keer naar de kinderboerderij of de speeltuin te gaan. Eten en drinken samen met de kleintjes, maar ook luiers verschonen is één van de taken die erbij hoort. Ook kun je rondkijken met de kleintjes bij de bezigheden van de andere kinderen. Je bent er ’s morgens om 9 uur. Om 16.00 uur is er voor de andere vrijwilligers een evaluatie. Dan komen  hun jongere kinderen ook even naar de crèche omdat de groepsleiding dan niet op hen kan letten.  Dat duurt uiterlijk tot 17.00 uur.

Op vrijdag ben je er om 8.00 uur en kun je om 14.00 uur naar huis. Wel vinden we het fijn als je langer blijft om mee op te ruimen. Je neemt een eigen lunchpakketje mee.

Chauffeur

Ondanks alle voorbereidingen blijven er veel materialen of boodschappen over die gedurende de week nog opgehaald moeten worden. Dat varieert van ijsblokken bij het vrieshuis tot voetballen of pindakaas. Soms moeten ook kinderen of vrijwilligers vervoerd worden, dat zijn wel uitzonderingen. Je hebt een inzittenden verzekering. Je doet het werk in je eigen auto. Het heeft de voorkeur dat jouw auto een trekhaak heeft, zodat je ook met een aanhanger spullen kunt verplaatsen. Wij hebben aanhangers beschikbaar voor een B rijbewijs, maar ook een BE rijbewijs kan handig zijn. natuurlijk is je rijbewijs geldig!  Wij verwachten van je dat je je aan de wet houdt, dus bekeuringen –voor zover niet echt aan het Kako te wijten- zijn voor jouw eigen rekening.

Je onkosten van het rijden worden vergoed. Je bent dagelijks beschikbaar van 8.00 uur tot 17.00 uur.

EHBO

Een ongelukje zit in een klein hoekje. Ook hutjes hebben hoekjes en bij spellen gaat ondanks alle goede zorgen wel eens iets mis. Daarom moeten er minimaal twee gediplomeerde EHBO-ers of BHV –ers tijdens het evenement aanwezig zijn. Soms gaan die apart van elkaar met een groep kinderen mee. Op het terrein is een bungalowtent ingericht als EHBO voorziening. Er zijn meerdere EHBO koffers met de benodigde materialen beschikbaar. Je houdt een eenvoudige administratie van de voorvallen bij. Voor ernstige gevallen is er altijd een auto beschikbaar of wordt er door het aanwezige bestuur of jouzelf via 112 hulp ingeroepen.  Je bent er om 9.00 uur en kunt om 16.30 weer naar huis. Ook bij het nachtspel op donderdagavond is de EHBO nodig van 21.00 tot 02.00 uur, op vrijdag begint de dag al vroeg; van 8.00 tot 14.00 uur. Wij vinden het fijn als je daarna nog meehelpt met opruimen!

Extra hulp nachtspel

Donderdagnacht gaan de kinderen vanaf 8 jaar naar het Geffense Bos voor het nachtspel. Daarbij is extra hulp nodig.

Uitvallers opvang; voor kinderen die gedurende het nachtspel te bang zijn en terug naar het kamp gebracht worden. Je houdt bij wie teruggebracht zijn en houd hen bezig met wat spelletjes. Soms is een beetje troosten ook nodig, maar meestal is de spanning er wel af als ze weer veilig op het veld terug zijn. Het kampvuur is dan al aan, dus dat vergoed weer een hoop.

Opvang en / of chauffeur op de uitvallers bus; je rijdt de hele avond heen en weer met je eigen auto met inzittenden verzekering om kinderen van het bos naar het kamp te brengen.

Kampvuurstoker; rond 21.00 uur wordt het kampvuur aangestoken. Dat gaat met beleid en je blijft daarbij aanwezig om de veiligheid te regelen. Het vuur wordt gestookt in een vuurschaal en rondom is het op veilige afstand afgezet voor de kinderen. 

Plaswacht in de tent; een belangrijke taak voor minimaal twee personen. Als iedereen slaapt in de tent -of doet alsof- dan ben jij wakker om kinderen die moeten plassen te begeleiden. Er blijft altijd iemand in de tent, ook om bij calamiteiten direct alarm te kunnen slaan. Je bent uiterlijk om 22.00 uur op het veld en kunt ’s morgens om 8.00 uur zelf naar bed.

Fotograaf

Het is altijd fijn om later nog eens terug te kunnen kijken naar leuke gebeurtenissen. De Kako week valt onder leuke gebeurtenissen, dus worden er foto’s gemaakt. De fotograaf is er de hele week bij om de gebeurtenissen, maar vooral de deelnemers en de vrijwilligers te fotograferen. Ook buiten het terrein  zijn activiteiten die jij op de gevoelige plaat vastlegt. Op maandag worden er groepsfoto’s gemaakt die jij voorbereid voor het afdrukken. De kinderen krijgen die op vrijdag mee. Ook worden dagelijks foto’s op de website geplaatst, ook dat wordt door jou voorbereid.

En tot slot, selecteer je uit eigen werk en soms ook uit aanvullingen van vrijwilligers een 300-500 foto’s voor een DVD met foto’s waarop ook de video van de week wordt gezet. Daar heb je dan de tijd voor tot half september!!! Je bent er iedere dag bij vanaf negen uur tot het einde van de dag. Op vrijdag begint het vroeger, al om acht uur en als je het leuk vindt kun je van het nachtspel ook enkele foto’s maken. Je werkt waarschijnlijk veel samen met de persoon die de video maakt.

Keuken

Onze keukenwagen is het meest onmisbare deel van het KAKO inventaris. Op vrijdag begint het met een flinke poetsbeurt om het stof van een jaar weg te halen. En eenmaal volgeladen wordt hij naar het Elzenhoekpark gereden. En daar begint de eerste taak; koffie zetten. In het voorbereidings weekeinde staat dat de hele dag klaar, wordt er de lunch en het warme eten voorbereid en veel boodschappen worden gehaald. Het allerfijnste is, als de keukenprins(es) er van vrijdag tot en met vrijdag bij is, maar we snappen dat dat niet altijd haalbaar is voor iedereen.

Van maandag tot en met vrijdag ben je nodig vanaf acht uur ’s morgens tot een uurtje of vijf. Wij proberen daar twee personen voor te regelen. Elke dag start met koffie en thee voor 100 personen (koffie en thee wordt de hele dag door gemaakt voor de vrijwilligers). Je bereid de broodlunch voor zo’n 25 mensen voor en zet eens per dag de traktaties voor 500 kinderen klaar. Je spreekt met de chauffeur de noodzakelijke boodschappen af en beheert ook de portemonnee van de keuken. Natuurlijk moet ook deze keuken en directe omgeving schoon en ordelijk gehouden worden.

Als je het echt fantastisch vind in onze felgekleurde keuken, dan hopen we dat je ook een warme maaltijd wilt maken voor ongeveer 20 personen. Soms hebben we daar al iemand voor, soms niet. Maar als je alleen overdag kunt, dan zijn wij ook al gelukkig.

Limonadeploeg

In ons basiskamp staat ook een tent waar een kostbaar vocht voor de kinderen wordt gemaakt; de limotent. Ongeveer 1000 liter aanmaaklimonade verlaat in kannetjes van 5 liter in een week tijd deze tent. Voor de gezelligheid ben je hier met twee personen. Iedere groep kinderen krijgt zo vaak zij willen een kan met een stapel bekertjes mee. Het is geen cocktailbar, met twee smaken moet je het zien te maken. Soms moet er ’s morgens al meteen een stapel kannen klaar staan, dat staat allemaal in een schemaatje. Je moet de omgeving, de tent en de kannen wel goed schoonhouden. Anders komt Maja de bij met haar hele familie bij je op bezoek…..

Nachtwacht

Vanaf vrijdagochtend acht uur tot de volgende vrijdag zes uur ’s middags zijn er voortdurend vrijwilligers aanwezig. Een aantal blijft er ook kamperen. Als iedereen slaapt moet er ook goed opgelet worden of er geen onverlaten op het terrein rondhangen om de boel stuk te maken of mee te pikken. Dat doet de nachtwacht. Met minimaal twee personen blijven zij wakker om letterlijk een oogje in het zeil te houden. Het terrein wordt deels verlicht en rondom is een camera systeem voor de bewaking geplaatst. Van jou wordt een beetje natuurlijk overwicht verwacht om personen die niets bij ons te zoeken hebben met een vriendelijk woord weg te sturen. En mocht je inschatten dat daar extra hulp bij nodig is, dan maak je de rest gewoon wakker. Donderdagnacht heb je heel veel gezelschap; dan slapen er zo’n 200 personen in de tent. Dan is er ook extra hulp die wakker blijft!

Rolspeler

Over onze kindervakantieweek praten de kinderen nog maanden na. Niet in het minst vanwege de rolspelers die hen de hele week in een steeds weer nieuw avontuur meenemen. Soms is het erg spannend, meestal vooral erg leuk. Je bent de goeie, maar er lopen ook slechte karakters rond! Ons verhaal noemen wij de rode draad. Daarin is de kern van het verhaal zo volledig mogelijk uitgeschreven. Maar improviseren moet je zeker ook kunnen. Vooraf aan de week wordt het verhaal en je rol samen met ons doorgenomen en natuurlijk heb je ook een eigen inbreng. Begin van elke dag, kort na negen uur, is er een rode draad bespreking. Dit is kort voor de opening van de dag met de kinderen, vaak aan het einde van de dag nog eens. Voor sommige rollen ben je een groot deel van de week bij de kinderen. Soms ook maar korte periodes per dag of soms niet eens elke dag.  In het nachtspel van donderdagnacht ben je meestal wel van de partij.

Pas op; soms wordt je meer dan een jaar later in het winkelcentrum nog met je rol-naam nageroepen!

Spelbegeleiding

Er worden ook speurtochten, vossenjachten en speldagen gehouden in de week. Bij de spelelementen zijn ook (volwassen) personen nodig om de spellen uit te leggen en soms ook een beetje een rol te spelen. Soms is het in het park te doen, soms in het bos of in de wijk. Meestal is dit op dinsdag, woensdag en donderdag, maar afhankelijk van het verhaal kunnen maandag en vrijdag soms ook mensen nodig zijn. Als spelbegeleider hoef je er niet perse al deze keren bij te zijn. kun je maar éen dag, dan zijn we ook al blij met je. Meestal ben je nodig vanaf ongeveer negen tot een uurtje of half vier.

Video maken

Leuk voor later; de film van de week. Ben jij een beetje handig met je eigen videocamera en beschikbaar van maandag tot en met vrijdag vanaf negen tot een uur of vier ’s middags? Dan ben jij misschien onze nieuwe video-man of vrouw. Het doel is de hoogtepunten van de week vast te leggen, met veel aandacht voor de kinderen en de vrijwilligers. Na afloop van de week maak je dan een leuke samenvatting in ongeveer 25 minuten. Het resultaat komt op een dvd voor alle vrijwilligers en de première is altijd op de tweede vrijdag van oktober in onze werkplaats; de video avond.  

Werkgroep

In deze groep moet; jawel, gewerkt worden. Opbouwen van alle nodige spullen in het park, spellen opbouwen en soms ook begeleiden. Reparaties uitvoeren, sjouwen, elektriciteit en water aanleggen. Soms een race tegen de klok en ook af en toe met de benen omhoog. In de kindervakantieweek (vrijdag tot en met vrijdag) is dit geen 8 tot 5 baan; ook ’s avonds gaan de klussen door. Je werkt in een team samen en bent ondersteunend aan de georganiseerde activiteiten.

Als je zin hebt kun je ook de rest van het jaar meehelpen; reparaties, onderhoud worden dan in onze werkplaats Triton gedaan. We proberen dan éen avond in de twee weken er te zijn. In de periode voor de kindervakantieweek is het een stuk drukker, dan zijn we er veel vaker. De laatste week ervoor zelfs iedere dag. Jij bent er dan ook als dat kunt.